Training Resultaatgericht Presenteren

Leer in één dag een goede presentatie schrijven, maken en geven.

Of je nou nog nooit voor een groep gesproken hebt, dit een paar keer gedaan hebt of wekelijks doet: met deze training kun je je presentatie-vaardigheden naar het volgende niveau brengen.

Presentaties zijn vaak belangrijke momenten, waarop je goed wil presteren. Je wilt een goede indruk achterlaten van jezelf en dat wat je te vertellen hebt begrepen wordt.

Je wilt jouw expertise tonen, een nieuwe kans benutten om jezelf te onderscheiden van collega’s of concurrenten, een volmondig “Ja, goed idee!” horen op jouw voorstel.

Daarnaast wil je in de voorbereiding van je presentatie op een overzichtelijke en efficiënte manier werken en het gevoel hebben dat je er klaar voor bent. Wat er ook gebeurt, welke vragen je ook krijgt en hoe je publiek ook reageert.

Helaas is de realiteit meestal anders. Veel mensen besteden op het laatste moment veel tijd aan hun Powerpoint en zijn vooraf aan de presentatie onzeker over hoe het zal gaan. En hoewel het meestal wel OK gaat, leeft regelmatig het idee dat er (achteraf gezien) meer mogelijk was. Misschien had het korter gekund, pakkender of interactiever. Of had de voorbereiding niet zoveel tijd hoeven kosten. Of zoveel stress moeten opleveren.

De avond voor de presentatie nog snel een Powerpoint maken?

Dat kan slimmer…

Misschien heb je al dingen geprobeerd om je presentaties te verbeteren. Meer afbeeldingen in je Powerpoint (wat vervolgens veel tijd kostte), Prezi gebruiken (omdat dat nieuw en hip was) of tips opgezocht over presenteren en geleerd hoe je met je handen, houding en stem beter kunt over komen. Maar vaak zijn er legio aan tips die of veel tijd kosten, of weinig verschil maken. De reden? Het zijn allemaal losse elementen die in een presentatie juist moeten samenwerken.

Wat je nodig hebt is een goed fundament voor je aanpak. Een presentatie-stappenplan. Een proces om je presentatie op te delen in behapbare onderdelen, in de juiste volgorde. Zo weet je altijd wat er moet gebeuren en hoe je dit zo efficiënt mogelijk kunt doen.

Door de jaren heen heb ik talloze presentaties (zowel goede als slechte) gezien, tientallen boeken verslonden en geleerd van de beste sprekers en presentatie-experts. Wat ik daarvan heb geleerd? In het kort: De kern van een goede presentatie is een sterk verhaal, visueel gebracht waarbij de spreker zich op zijn/haar gemak voelt.

Klinkt eenvoudig toch?

Gelukkig heb ik door de jaren ook geleerd hoe je dit kunt doen en dit al op veel presentaties mogen toepassen. En niet alleen die van mij, ik heb bijvoorbeeld gewerkt met:

  • ondernemers die hun bedrijf of product op een boeiende manier willen presenteren;

  • studenten van 15-19 die nog geleerd kregen met veel tekst op de dia te presenteren;

  • een afdelingshoofd die klanten enthousiast moest krijgen over het werk dat deze afdeling voor hun kan doen;

  • accountmanagers die een goede indruk willen maken bij de klant (en de baas);

  • een promovendus die in 10 minuten in een ‘lekenpraatje’ eenvoudig moet uitleggen waar hij zich de afgelopen 5 jaar in verdiept heeft;

  • een projectleider die de rest van de afdeling in beweging wil krijgen om met de nieuwe werkwijze aan de slag te gaan.

Vaak werk ik één-op-één met deze mensen, maar ik heb de stappen die ik met ze doorloop ook vastgelegd in een trainingsprogramma.


Training Resultaatgericht Presenteren

Een 1-daagse interactieve training, voor professionals die presentaties geven die er toe doen. Je leert op een gestructureerde maar creatieve manier een goede presentatie maken, die het gewenste resultaat haalt en waarmee je met een gerust gevoel voor een publiek gaat staan.

De training bestaat uit 6 stappen. Bij iedere stap krijg je advies en werk je ook aan je eigen presentatie. Je gaat dus dezelfde dag naar huis met een betere presentatie.

Stap 1: Publieksanalyse

Hoe zorg ik ervoor dat mijn presentatie voor het publiek interessant is?

Stap 2: Verhaalstructuur

Hoe maak ik een samenhangend en overzichtelijk verhaal van mijn informatie?

Stap 3: Visueel ondersteunen

Hoe gebruik ik afbeeldingen en beeldspraak zodat ik beter begrepen en onthouden word?

Stap 4: Media

Hoe maak ik met Powerpoint (of een ander programma) goede visuele ondersteuning, zonder dat dit veel tijd kost?

Stap 5: Voorbereiding

Hoe ga ik mij optimaal voorbereiden om het verhaal in mijn persoonlijke stijl te vertellen?

Stap 6: Praktische zaken

Waar moet ik over nagedacht hebben, voor de presentatie begint?

 

Een greep uit de tools die je tijdens de training leert te gebruiken:

De Post-it methode

Een methode om een presentatie snel van idee naar een kernachtig concept te brengen.

5 regels voor visuele dia’s

Hiermee lijkt je presentatie door een professioneel ontwerper gemaakt.

Pre-presentatie checklist

Hiermee weet dat je praktische zaken kunt loslaten en je kunt focussen op je presentatie.

Omgaan met vragen

Hoe je ervoor zorgt dat je weet hoe je met moeilijke situaties omgaat.

Tactieken tegen black-outs

Hoe je kunt voorkomen dat je niet meer weet wat je wilde vertellen.


Voor wie is deze training bedoeld?

Voor professionals en ondernemers die regelmatig presentaties geven of voor groepen spreken.

Wat als ik geen goede spreker ben?

Het mooie van deze aanpak is dat het toepasbaar is op ieder niveau. Daarnaast was ik vroeger ook geen goede spreker, dat heb ik moeten leren. En doordat ik zelf alles heb uitgezocht, kan ik jou helpen om sneller door deze leerstappen heen te gaan.

Wat als ik geen dia’s gebruik bij mijn presentaties?

Visueel ondersteunen kan op meer manieren dan alleen met dia’s of een Powerpoint. Je kunt ook fysieke attributen gebruiken, een flip-over of whiteboard, lichaamstaal of zelfs door beeldend te vertellen. Belangrijk is dat je het visueel ondersteund. Dus ook zonder dia’s, kun je meedoen aan de training.

Wat als ik niet handig ben met Powerpoint?

Geen probleem, eenvoud staat centraal. De basisvaardigheden die je nodig hebt beheers je als je ooit met Powerpoint iets gemaakt hebt. En zo niet, dan leg ik het je graag uit.

Wat als ik niet volgens een vast format wil werken?

Helemaal goed, dat is namelijk ook niet wat ik je leer. Het stappenplan is een kader, dat veel flexibiliteit geeft voor creativiteit in de inhoud. Zo is de tijd, structuur en het interactieniveau van iedere presentatie bijvoorbeeld anders. Het systeem is bijvoorbeeld toepasbaar voor een 5 minuten verkoop-pitch, maar ook voor een wetenschappelijke lezing van een uur.

Welke voorkennis heb ik nodig?

Er is geen voorkennis vereist.

Wat moet ik meenemen?

Indien je met eigen dia’s werkt: neem je laptop (of tablet) mee, we gaan in de middag met de presentatie aan de slag. Werk je aan een desktop? Je kunt de training toch prima volgen, maar zult thuis nog iets meer werk hebben.

Kan mijn werkgever voor mijn training betalen?

Ja, bij de inschrijving kun je aangeven of de factuur naar jou of je werkgever moet.

Ik zal me nog even voorstellen: Ik ben Mark Pluijmakers en ik geef de training Resultaat Presenteren. Wil me meer weten over mij,  kijk dan hier .

Ik zal me nog even voorstellen: Ik ben Mark Pluijmakers en ik geef de training Resultaat Presenteren. Wil me meer weten over mij, kijk dan hier.

Wat weet jij, wat ik niet weet?

Goede vraag ;-)

Ik geef al zo’n 15 jaar lang visuele presentaties en heb de afgelopen jaren 10 jaar meer presentaties gegeven dan ik nu nog kan opzoeken. Ik ben me sinds de middelbare school aan het verdiepen in wat nou een goede presentatie is, hoe je deze maakt en geeft en ik help al jaren anderen daarmee, met succes.

Kortom, ik heb me er aardig in verdiept en al heel wat presentaties gemaakt of verbeterd.

Met de juiste voorbereiding komt wat je boodschap beter aan, blijft het beter hangen en bereikt jouw presentatie het gewenste resultaat.