IMG_9335.jpeg
 

Mijn naam is Mark Pluijmakers,

Presentatie-specialist en oprichter van Presual. Ik help mensen een beter verhaal te vertellen door een goede presentatie te schrijven, visualiseren, maken en geven.

Ik kan je leren hoe je een effectieve presentatie voorbereidt, ontwerpt en hoe je deze zelfverzekerd geeft.

Mijn aanpak is anders dan wat je normaal geleerd krijgt over presentaties

  • Ik begin met de vraag: Wat voegt het toe dat je voor een publiek staat? Alleen als je daar een duidelijk antwoord op hebt, kun je een goede presentatie maken en geven.

  • In plaats van verzinnen wat je allemaal kunt vertellen, wil ik vooral weten wat je niet gaat vertellen.

  • Ik adviseer je om Powerpoint niet te openen totdat je een duidelijke structuur voor je verhaal hebt.

  • Ik geloof niet in regeltjes zoals “gebruik nooit meer dan 30 diaʼs”. Je hoeft niet zuinig te zijn met digitale diaʼs! Ik heb presentaties van 100 diaʼs die slechts 30 minuten duren.

  • Ik geloof niet dat kleine tips over je houding of stemgebruik het verschil zullen maken. De grootste winst is te behalen met een goed verhaal dat je vertelt op een manier die bij jou past.

Ik wil je helpen om beter te worden in het vak van het presenteren. We (ik ook) hebben het verkeerd aangeleerd gekregen. Ik heb me de juiste dingen afgeleerd en bijgeleerd en wil dit met iedereen die met ambitie voor een groep staat delen.

Mijn eerste presentatie…

walvis.png

Ging over walvissen en was... nou... niet zo goed volgens de leraar. Het werd met veel genade beoordeeld met een zesje. Waarschijnlijk omdat het sneu was om deze jongen een onvoldoende te geven:

Markje.png

Ik weet nog dat we het advies kregen om “gewoon te vertellen wat in je werkstuk staat”. Maar dat had ik toch gedaan? Daarna kreeg ik bij het vak Nederlands les in presenteren. De docent leerde ons presenteren zoals de lesmethode dit voorschreef:

slecht.png

Terugkijkend naar mijn walvis-presentatie had ik me redelijk goed aan bovenstaande regels gehouden. Het teleurstellende resultaat en een gevoel dat het ook anders kon, zorgde ervoor dat ik ben gaan experimenteren.

Allereerst met het gebruik van meer afbeeldingen (vooral omdat ik dit zelf mooi vond) en ik ben steeds vaker tekst gaan weglaten (want dat verpestte het effect van mijn mooie afbeeldingen). En wat bleek?

Ik hield me minder aan wat school mij geleerd had over presenteren en kreeg er hogere punten voor. Klinkt logisch, toch?

Op mijn HBO-opleiding kwam het thema presenteren langs bij communicatieve vaardigheden.

We moesten presenteren met een overheadprojector.

Dus ik gaf, anno 2006, voor het eerst een presentatie met een overheadprojector. Vanuit wat ik mezelf had aangeleerd op de middelbare school, had ik mijn overheadsheet gebruikt om tekeningen op te maken over het onderwerp. Na mijn presentatie kreeg ik als feedback dat dit niet de bedoeling was. Ik had mijn tekst op de sheet moeten printen en de tekst, terwijl ik deze letterlijk voorlas, moeten onthullen op de projector.

Ik begreep er niks van. Op school was de boodschap:

  • gebruik een voorspelbare structuur en inhoud,

  • laat je publiek meelezen met je tekst,

  • plaatjes zijn leuk voor versiering.

Maar hoe kan het dan dat de sprekers in TED-talks zich niet aan deze richtlijnen hielden en toch goede presentaties gaven?

Maar hoe kan het dan dat de sprekers in TED-talks zich niet aan deze richtlijnen hielden en toch goede presentaties gaven?

Schermafbeelding 2018-12-31 om 16.27.20.png

En hoe trokken de presentaties van Steve Jobs de aandacht van miljoenen mensen, met zo weinig steekwoorden op een dia?

Schermafbeelding 2018-12-31 om 16.27.43.png

En hoe kan het dat Al Gore met een opname van zijn presentatie een Oscar en een Nobelprijs heeft gewonnen?

 

Toen viel bij mij het kwartje: school kon mij niet leren wat een goede presentatie is. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik heb boeken gelezen, mij geabonneerd op presentatieblogs, Steve Jobsʼ presentaties ontleed en heel veel TED-talks gekeken en geanalyseerd. En natuurlijk veel kansen om te presenteren aangegrepen. Dit heeft mij geleerd om een presentatie te geven die moeiteloos lijkt, maar ondertussen van begin tot eind gepland is. Ieder woord, iedere intonatie en iedere beweging wordt vooraf geoefend.

Langzaam maar zeker werd mij duidelijk: presentaties moeten anders!

Sindsdien heb ik zelf veel presentaties gegeven en geleerd ze aan te laten sluiten bij de interesses van het publiek. Daarna ben ik ook anderen gaan helpen met het verbeteren van hun presentaties.

Een greep uit de leukste feedback die ik heb gekregen:

Dit zou je voor jezelf moeten gaan doen, dit is nodig!

Waarom krijgen we dit pas in de derde klas geleerd? – derdejaars leerling op middelbare school

Sinds jouw workshop zie ik niet alleen hoe slecht sommige presentaties zijn, maar ook hoe ze verbeterd kunnen worden.

Onze docenten zouden deze cursus ook goed kunnen gebruiken. – ook een leerling op de middelbare school

Knap dat je mijn gedachtegoed hebt weten te vertalen naar de presentatie.

Mark heeft het vermogen om in korte tijd de kern van de boodschap te destilleren en overzicht en rust te creëren in het gehele project.

Denk eens terug aan presentaties waarbij je zelf in het publiek zat. Hoeveel goede presentaties kun je je herinneren? En hoeveel slechte? De meeste mensen die ik spreek, geven aan dat slechte presentaties ruim in de meerderheid zijn.

De afgelopen 14 jaar heb ik honderden project-, verkoop- en technische presentaties gegeven en trainingen verzorgd. Eerst als student, daarna als Apple-specialist en presentatiespecialist. Ik geef regelmatig presentaties, workshops en ondersteun mensen één-op-één in het maken, ontwerpen en voorbereiden van presentaties en spreken voor publiek.

Ik gebruik technieken van succesvolle sprekers en experts, uit de communicatiewetenschap, maar ik leer ook van fouten van minder goede sprekers. Er is een hele wereld aan advies die je nooit hebt gekregen. Je presentaties kunnen eenvoudig naar een volgend niveau gebracht worden en ervoor zorgen dat je die deal sluit, goedkeuring krijgt voor dat project of dat jouw geweldige idee wordt overgenomen.

Ik leer je in een stap-voor-stap te volgen proces hoe je je beste presentatie tot nu toe kunt maken.

Mag ik je helpen met je volgende presentatie?

Mark