‘Presenteren is zeg maar niet zo mijn ding’

Dat hoor ik vaak. Van mensen die liever wegrennen dan een presentatie geven, maar ook van mensen die het gevoel hebben dat ze meer uit hun spreekkans kunnen halen.

Want laten we eerlijk zijn: de gemiddelde presentatie is vaak niet effectief. Publiek is makkelijk afgeleid en spreken voor publiek is voer voor onzekerheden.

Vaak hebben mensen hierdoor spanning voor én tijdens de presentatie, waardoor ze niet goed presteren. Of er ontstaan langdradige, onsamenhangende of monotone verhalen die het publiek overspoelen met informatie. En als je erop terugkijkt is er vaak maar weinig met de boodschap gedaan en zie je bij een gemiddelde presentatie weinig resultaat.

Dat is jammer, want je steekt tijd en energie erin en krijgt niet vaak de kans om waardevolle aandacht van een groep te grijpen.

Je wil het wel goed doen, maar weet waarschijnlijk niet goed hoe je dat moet aanpakken. Want een echt goede presentatie voorbereiden, ontwerpen en geven, dat heb je waarschijnlijk nooit geleerd. Hoe begin je een presentatie, zodat iedereen op het puntje van hun stoel zit? Hoe bouw je een Powerpoint op die voor glimlachen zorgt? Hoe gebruik je jouw persoonlijke spreekstijl om ervoor te zorgen dat mensen iets doen met je boodschap?

Als je echt iets wilt bereiken met je presentaties heb je een andere aanpak nodig. Met een duidelijk stappenplan steek je je tijd in een presentatie die werkt. Voor jezelf, maar ook voor je publiek.