Waarom dia's met tekst je presentatie verzwakken

Ik neem het niemand kwalijk. Een ‘presentatie geven’ begint namelijk voor veel mensen met een ‘presentatie maken’. Het meest gebruikte programma hiervoor, Powerpoint, geeft je één heldere instructie:

Klikken om tekst toe te voegen

Nu is mijn advies: doe dat gewoon eens niet.

Ten eerste omdat je voor een goede presentatie eerst een opzet moet maken, voor je aan de Powerpoint begint.

Ten tweede omdat tekst op je dia’s jouw verhaal als spreker enorm kan hinderen. Vooral als je er te veel van op één dia zet.

Wat is het probleem?

Herken je hoe moeilijk het is om je te concentreren, als iemand tegen je begint te praten terwijl je aan het lezen bent? Dat komt omdat we in onze hersenen geen twee taalstromen tegelijkertijd kunnen verwerken. Kortom: we kunnen niet tegelijkertijd lezen en luisteren.

Dat betekent dat als jij staat te praten voor een dia waarop iets te lezen is, zijn er twee mogelijkheden voor het publiek:

  • De dia’s negeren en alleen naar jou luisteren

  • De tekst op de dia lezen, maar daardoor niet goed kunnen verwerken wat jij te vertellen hebt.

Hoe sprankelend je als spreker ook bent, meestal leg je het af tegenover het scherm, dat licht geeft en visueel onze aandacht trekt. Daarbij prikkelt onze nieuwsgierigheid ons om ook de punten die je nog niet besproken hebt al te lezen.

Kortom: door de tekst op je dia, is de kans groot dat mensen minder goed horen wat je te vertellen hebt.

Hoe los je dit op?

Enkele suggesties:

  1. Verspreid de verschillende regels over verschillende dia’s. Wees niet te zuinig met je dia’s omdat je denkt dat het er ‘te veel’ worden. Als richtlijn kun je 1 boodschap hebben per dia.

  2. Gebruik beelden. Afbeeldingen, diagrammen (niet te complex), tekeningen, pictogrammen, video. In tegenstelling tot tekst, zijn beelden juist een goede aanvulling op wat je te vertellen hebt. Doordat onze hersenen ze razendsnel kunnen verwerken, kunnen we onder het kijken gewoon naar je blijven luisteren.

  3. Gebruik een spiekbriefje, zodat je dia dit niet hoeft te zijn. Vaak gebruiken mensen hun Powerpoint dia’s als leidraad. Maar je dia’s zijn voor het publiek, niet alleen voor jou. Gebruik een blaadje, presentatorweergave of een andere manier om je volgorde te onthouden.

Ik zeg niet dat je helemaal geen tekst mag gebruiken, maar doseer het zodat men niet gaat lezen. Het zou jammer zijn als je voor de groep staat te praten en ze zijn eigenlijk niet aan het luisteren…

Mark Pluijmakers