Presenteren voor directie of bestuur - 3 zaken om rekening mee te houden

Ze hebben een druk programma, moeten veel beslissingen maken en hebben geen tijd (en soms geen geduld) voor een langdradige presentatie met een voor de hand liggende conclusie aan het einde. De kans is zelfs aanwezig dat ze je onderbreken. Kortom: een veeleisend publiek waarbij je graag goed voor de dag komt. 

Daarom 3 tips om je goed voor te bereiden, als je presenteert voor directies of een bestuur: 

1. Oefenen

Zorg ervoor dat je de hele presentatie, hardop, minimaal 3 keer geoefend hebt voor je presentatiemoment. Vraag eventueel collega’s om kritisch mee te luisteren en feedback te geven of neem jezelf op zodat je kunt terugkijken hoe je presentatie is. Belangrijkste punten om feedback over te vragen: Is de boodschap duidelijk en compleet?

2. Beknopte hand-out

Doe iedereen een plezier: print niet gewoon je slides uit. Maak een beknopt document met de hoofdpunten uit je presentatie, een soort samenvatting. Als je het belangrijk vindt details en cijfers toe te voegen, voeg deze dan toe na de paragraaf met de samenvatting.

3. Samenvatting voor noodgevallen

Je zou niet de eerste zijn waarbij andere onderdelen van de vergadering uitlopen, waardoor jouw tijd flink wordt ingekort. Je kunt je hierop voorbereiden door een samengevatte versie van je presentatie te maken, waarbij je in een paar minuten de grote lijnen duidelijk kunt maken. Een samengevatte versie maken is ook een goede oefening om het idee daarna met andere collega’s te delen.

Op deze manier is een presentatie voorbereiden meer werk, maar de kans stijgt dat er serieus naar je geluisterd wordt en ze jouw idee ondersteunen. 

Heb je een presentatie voor directie op de planning staan en wil je indruk maken? Overweeg dan de training Resultaatgericht Presenteren eens. Je baas zal je dankbaar zijn ;-)

Mark Pluijmakers