Er gaat iets veranderen: Hoe ga je dit presenteren?

Je team of bedrijf staat voor een grote verandering en jij bent de gelukkige om dit aan te kondigen tijdens een aankomend presentatie-moment. Maar wat ga je vertellen? En wat juist niet?

Nancy Duarte heeft er een boek aan gewijd. Haar boek Illuminate gaat over de verschillende communicatietechnieken die je kunt gebruiken om verandering te stimuleren. Zij onderscheid hierin vijf stappen van een verandering: Droom, Spring, Vecht, Klim en Aankomst.

Als je aan het startpunt staat van een verandering en je gaat dit doormiddel van een presentatie of toespraak kenbaar maken, dan zijn dit twee bijzonder effectieve verhaallijnen om dit te presenteren:

Wanneer het gaat om een verbetering van de bestaande situatie (visie):

Begin door de huidige situatie uit te leggen en beschrijf het risico van stilstand. Wat kan er gebeuren als we zo door gaan? Laat daarna zien hoe de weg naar een betere toekomst eruit kan zien om je publiek te laten begrijpen waarom een bepaalde weg wordt ingeslagen.

Wanneer het gaat om het verlaten van een slechte situatie (revolutie):

Beschrijf eerst hoe de huidige situatie niet houdbaar is en waarom het belangrijk is dat dit radicaal anders moet. Beschrijf dan hoe een situatie eruit ziet die weer voldoet aan een positief beeld en hoe jullie daar naartoe kunnen werken.

Zoals altijd is het belangrijk om je in te leven in de situatie van je publiek. Vaak zijn het ingrijpende veranderingen, die aangekondigd worden, en doen de feiten er minder toe, dan de reis die je voorstelt.

Hulp nodig om jouw verandering te communiceren? Neem contact met me op, ook als je al verder in het veranderproces zit.

Mark Pluijmakers