5 manieren om je presentaties te verbeteren (Seth Godin)

Seth Godin is een meester in het kernachtig formuleren van ideeën. Ik kan het zelf niet beter formuleren, maar sta er 100% achter. 

Dus hierbij zijn tips vertaald naar Nederlands:

1. Maak het korter. Je krijgt geen extra punten om tijd te vullen.

2. Wees zeer duidelijk waar het voor is. Als de presentatie werkt, wat verandert er dan? Wie zal veranderd zijn? Veranderen de acties van mensen vanwege je werk? Als niet, waarom geef je dan een presentatie?

3. Gebruik dia's niet als teleprompter. Als je details hebt, schrijf ze in een korte memo die je na de presentatie uitdeelt.

4. Niet zingen, niet dansen, geen grappen vertellen. Als deze drie vaardigheden onbekend zijn voor je, is het niet het moment ze uit te proberen.

5. Wees hier nu. De reden dat je een presentatie geeft en niet een memo rondstuurt is dat je persoonlijke aanwezigheid, je energie en je menselijkheid waarde toevoegen. Verstop ze niet. Gebruik niet een voorgeschreven format als dat format niet past bij je beste kant.

En een bonus: de beste presentatie is de presentatie die je daadwerkelijk geeft. Verstop je niet. Stel het niet uit. We willen van je horen.

Een presentatie is duur. Het zijn veel van ons, in real-time, gesynchroniseerd, allemaal kijkend naar hoe jij je ding doet. Als je het live doet, zorg dat het dit waard is. Voor ons en voor jou.

(This post is a translation of FIVE WAYS TO MAKE YOUR PRESENTATION BETTER by Seth Godin)

 

 

Mark Pluijmakerstips, godin